Integreer de systemen

met Geen reacties

Stap #6 in een succesvolle digitale transformatie is om de systemen te integreren. Deze stap volgt direct op stap #5, het hele bedrijf transformeren. Zodra je meerdere databronnen hebt moeten ze samenkomen in één centrale bron.

In een ideale situatie wordt er geen data handmatig gekopieerd, geknipt, geplakt of overgetypt. Men zou geen eigen spreadsheets nodig hebben waarin de gegevens beter kloppen dan in de centrale database. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Mensen hebben eigen spreadsheets om hun werk beter voor elkaar te kunnen krijgen. Daarom is het belangrijk om de bruikbaarheid van de systemen voor zowel medewerkers als klanten in de gaten te houden. Wees nieuwsgierig, en vraag welke beperkingen ervoor zorgen dat mensen hun eigen oplossingen maken. Dan kun je die gaan oplossen.

Het integreren van IT-systemen is een taak van de IT-architect die bepaalt hoe het nieuwe applicatielandschap eruit zal zien. Elke architect zal beamen dat je daarvoor goed moet weten wat het systeem moet opleveren en welke (nieuwe) processen het moet ondersteunen.

Bij de uitrol van het nieuwe systeem is het belangrijk om voldoende training te geven aan medewerkers en goed te luisteren naar hun feedback, zodat zij het systeem begrijpen en daadwerkelijk gaan gebruiken.

Succes van deze integratie wordt niet gemeten door de techniek, maar door de mensen: in hoeverre worden de geïntegreerde stystemen gebruikt en hoeveel waarde voegen zij toe aan medewerkers en klanten?

© 2020 Veridia Consulting