Zorg dat je geld verdient

met Geen reacties

Stap #4 in een succesvolle digitale transformatie is om ervoor te zorgen dat je geld verdient. Een digitale dienst leveren via de cloud heeft lopende kosten voor softwareontwikkeling en -onderhoud, servercapaciteit, enzovoorts. Als je de inkomsten niet hebt om deze kosten te dekken dan zul je verlies draaien. En dat betekent meestal het einde van je digitale product.

Er zijn veel “slimme apparaten” voor consumenten die in de problemen zijn beland door een eenmalige aaschafprijs te vragen die niet kostendekkend was voor de gehele levensduur van het product. Deze apparaten zijn ofwel niet meer beschikbaar of “domme” apparaten geworden. Wie heeft er een niet-werkend Samsung Smart TV? Of oudere Sonos speakers? Of Amazon Echo Look?

Om dit probleem te vermijden zie je steeds meer verdienmodellen gebaseerd op abonnementen of betaling naar gebruik. Deze geven duurzame inkomsten die de digitale dienst in leven kunnen houden. Er is ook een heel ander model, advertenties verkopen, dat fundamenteel anders is dan een product of dienst verkopen.

Zorg dus dat je weet wat je digitale product of dienst aan lopende kosten zal hebben en hoe je deze gaat afdekken. Kijk ook naar de opstartkosten. De extra kosten per gebruiker zijn weliswaar vaak laag, maar de vaste kosten van de dienst kunnen hoger uitvallen dan je zou verwachten.

Wat zijn jouw gedachten over dit onderwerp? Deel ze met mij!

© 2020 Veridia Consulting