De regel van 3 en 10

met Geen reacties

As procestechnoloog heb ik geleerd dat een industrieel proces niet de grotere versie is van een laboratoriumproces – het is totaal anders. In een lab kon ik kristallen in een bekerglas laten groeien, en dan met een spatel eruit schrapen. In een industrieel proces moet je poeder sproeidrogen in een toren omdat jet het niet uit een reactor kunt schrapen.

Hetzelfde principe geldt voor bedrijven. Naarmate je organisatie groeit zul je andere processen nodig hebben. Hiroshi Makitani, CEO van Rakuten, vatte dit samen in de regel van 3 en 10: “Alles gaat stuk bij meervouden van 3 en machten van 10.”

Beeld: Nora Ghaoui

Als je van 1 naar 3 personen groeit zul je de werkwijze moeten veranderen, dan weer bij 10 personen, dan 30, dan 100, enzovoorts. Als je dat niet doet loop je vast in methodes die niet schalen, informatie die verloren gaat, en een bedrijf dat niet te managen valt.

Je kunt het zien als het ontwerpen van opeenvolgende generatie van je bedrijf. Gen 1 heeft niet alle mogelijkheden van Gen 2 nodig, dus hoef je geen ontwerp te maken voor een groter bedrijf dan wat je nu hebt. Je moet wel vooruitdenken naar het moment waarop Gen 2 zich aan zal dienen. Dan kun je zorgen dat je op het juiste moment kunt opschalen, niet te vroeg en niet te laat.

┬ę 2021 Veridia Consulting