Visie en snelheid in uitvoering

met Geen reacties

Vanochtend gehoord in een discussie over leiderschap: “Kies je ervoor om helder zicht te hebben of om in de mist te rijden? In de mist rijd je langzaam en voorzichtig, met helder zicht kun je versnellen.”

fog on road
Foto van Katie Moum op unsplash

Ben je in een situatie geweest waarin er geen tijd was om een visie te maken? Of waarin mensen geloofden dat er geen tijd was omdat het te lang zou duren?

Als snelle actie nodig is, zoals bij een crisis, lijkt er helemaal geen tijd te zijn om na te denken of vooruit te plannen. Maar de lessen van projectmanagement zijn keer op keer dat de tijd besteed aan planning zich meermalen terugverdient in de uitvoering.

Neem dus de tijd om de visie helder te maken, maar vermijd de valkuil om een onduidelijk proces te volgen met een onduidelijke uitkomst zoals “de beste leverancier van dienst x worden” (kies je x). Dat soort zinnen maken is wel verspilling van je tijd. Als je uit de mist wilt komen en wilt versnellen, dan moet de visie een duidelijke richting geven waarin je wilt bewegen.

En om te zorgen dat het maken van de visie ook snel gaat, richt je dan op het resultaat niet het proces, wees doelgericht, en stel een deadline. Minder mist is meer snelheid en meer resultaten.

© 2020 Veridia Consulting