Consistente verwachtingen stellen

met Geen reacties

Het viel me vorige week tijdens het autorijden op dat het minder stressvol was dan vroeger. Er waren geen files, maar daar lag het niet aan. Het kwam door de verandering in snelheidslimieten. Ik leg het even uit:

De snelheidslimiet op de Nederlandse snelwegen was voorheen een lappendeken van 100, 120 en 130 km/u, met aanpassingen gebaseerd op het tijdstip en aantal geopende rijstroken. Het was een hele klus om de huidige snelheidslimiet in de gaten te houden, en de borden zagen eruit als complexe beslisbomen.

Sinds afgelopen maart is de limiet 100 km/u overdag op alle snelwegen. Als ik nu rijd hoef ik me geen zorgen meer over te maken. Ik kan mijn aandacht gebruiken om op de andere auto’s te letten, veilig van baan te wisselen, en de juiste afstand te houden.

Ik had me voor deze verandering niet gerealiseerd hoeveel aandacht de inconsistente snelheidslimieten opeisten.

Het doet me eraan denken hoe belangrijk het is om consistente prioriteiten en procedures in te stellen voor je team. Als je deze vaak verandert zijn mensen druk bezig om ze bij te houden en ertussen te switchen. Als ze consistent zijn kunnen mensen hun aandacht besteden aan goed werk doen.

© 2020 Veridia Consulting